فعالیت صفحه 36 پاسخ نامه فعالیت های علوم هشتم فصل 5
فعالیت صفحه 37 علوم هشتم فصل 5
چشم انسان تقریبا کروی است، نور مرئی جسم ابتدا از جسم به چشم برخورد می کند و در ابتدا توسط قرنیه شکست خورده و وارد مردمک چشم میشود، سپس دوباره توسط عدسی شکسته شده و وارد غشای درونی یعنی شبکیه میشود.
فعالیت صفحه 38 علوم هشتم فصل 5
گفت وگوکنید صفحه 39 علوم هشتم فصل 5
حسّ بویایی از اهمیت خاص برخوردار است
ما با استفاده از آن، ضمن استشمام بوهای خوب و بد از خطرات احتمالی موجود در محیط آگاه می شویم؛
مثلاً با احساس بوی گاز یا غذای مسموم از آنها دوری می کنیم.
و یا با رایحه بوی غذا ها اشتهای بیشتری پیدا می کنیم.
گفت و گو کنید صفحه 40 پاسخ نامه فعالیت های علوم هشتم فصل 5 ویرایش 1402
مزه های اصلی شوری، شیرینی، ترشی و تلخی هستند که هرکدام گیرنده های خاص در سطح زبان و دیوارهٔ دهان دارند.
این گیرنده ها در همه جا پخش اند ولی تراکم آنها در بعضی قسمت ها بیشتر است.
به جز مزه های اصلی مزه های دیگری مثل تندی، گسی و… نیز وجود دارند که این ها گیرنده هایاختصاصی ندارند
بعضیpH بزاق را تغییر می دهند و به آن حالت اسیدی غلیظ می دهند که سوزش ودرد ایجاد می کند،
مثل مزهٔ تندی و بعضی ماهیچه های دیوارهٔ دهان را به حالت انقباض در می آورند
یا در سلول ها حالت پلاسمولیز و خروج آب را ایجاد می کنند؛ مثل مزهٔ گسی.
گفت و گو کنید صفحه 40 علوم هشتم فصل 5
در پوست گیرنده های مختلفی وجود دارد که گرما، سرما، لمس فشار و درد را حس می کنند.
هر کدام از این گیرنده ها انتهای دندریت نورون های حسی هستند که ممکن است پوششی نیز آن را در برگرفته باشد.
وجود گیرنده های متفاوت در پوست به سالم ماندن بدن ما کمک می کند
به این صورت که هریک از گیرنده ها با تحریک شدنشان پیامی را به مراکز عصبی می فرستند تا از وجود خطر آگاه شویم.
معمولاً مراکز عصبی مثل نخاع با پاسخ های انعکاسی، بدن را از خطر دور می کنند.
آزمایش کنید صفحه 42 علوم هشتم فصل 5
1- استخوان سوم
2- استخوان درون اسید زیرا ترکیبات معدنی سخت کلسیم و فسفر آن در اسید حل می شود.
3-استخوان که روی شعله گرفته ایم زیرا ترکیبات پروتئنی آن که موجب استحکام آن شده است از بین رفته است.
وقتی استخوانی را در اسید قرار می دهیم مواد معدنی آن در اسید حل شده و خارج می شود در نتیجه استخوان نرم می شود.
وقتی استخوانی را روی شعله نگه می داریم مواد آلی آن می سوزد و حالت ترد و شکننده پیدا می کند.
استخوان با داشتن مواد آلی و معدنی هم انعطاف دارد هم استحکام.
اطلاعات جمع آوری کنید صفحه 43 علوم هشتم فصل 5
در صورتی که در فردی استحکام استخوان یا تراکم آن کاهش یابد، به پوکی استخوان مبتلا شده است.
در پوکی استخوان میزان کلیسم استخوان کاهش یافته در بافت اسفنجی حفرات بزرگ تر ایجاد شده و در بافت متراکم ضخامت لایه های استخوانی کاهش می یابد.
این ضایعه در هر سنّی ممکن است بروز کند ولی بیشتر در افرادی که تغذیهٔ کاملی ندارند دیده می شود.
زنان باردار و افراد کهنسال که کلسیم موردنیاز بدنشان تأمین نشده باشد در خطر این بیماری هستند.
کلسیم بیشتر در مواد لبنی مثل شیر، ماست، کشک و… وجود دارد و با مصرف آنها به اندازهٔ کافی نیاز بدن برطرف می شود
ولی مواد غذایی زیر نیز کلسیم کافی دارد :
سبزیجات مثل اسفناج و کلم پیچ، غذاهای دریایی مثل ماهی ساردین و قزل آلا، حبوبات مثل لوبیا چیتی و چشم بلبلی، میوه ها مثل پرتقال و چغاله بادام
استخوان ،یک بافت زنده است که دائما در حال شکسته شدن و جایگزینی و بهبود است ، پوکی استخوان زمانی اتفاق می افتد که، تولید استخوان جدید با حذف استخوان های قدیمی همراه نباشد.پوکی استخوان بر مردان و زنان همه نژادها تأثیر می گذارد . داروها، رژیم سالم و تمرینات تحمل وزن می توانند به جلوگیری از از دست رفتن استخوان یا تقویت استخوان های ضعیف کمک کنند
چیزهایی که سبب پوکی استخوان می شود.
- وجود استروژن کم در زنان
- وجود تستوسترونکم در مردان
- دیگر اختلالات هورمونی
- کمبود کلسیم
- کمبود ویتامین D
- شیوه زندگی کم تحرک
- شرایط تیروئیدی
- سیگار
- برخی داروها
آزمایش کنیدصفحه42 علوم هشتم فصل 5
- استخوان سوم
- استخوان درون اسید زیرا ترکیبات معدنی سخت کلسیم و فسفر آن در اسید حل می شود.
- استخوان که روی شعله گرفته ایم زیرا ترکیبات پروتئنی آن که موجب استحکام آن شده است از بین رفته است.
وقتی استخوانی را در اسید قرار می دهیم مواد معدنی آن در اسید حل شده و خارج می شود در نتیجه استخوان نرم می شود.وقتی استخوانی را روی شعله نگه می داریم مواد آلی آن می سوزد و حالت ترد و شکننده پیدا می کند.استخوان با داشتن مواد آلی و معدنی هم انعطاف دارد هم استحکام.
فعالیت صفحه 43 علوم هشتم فصل 5
انواع رباط:
رباط یا لیگامان گروهی از بافتهای فیبر مانند هستند که در اطراف مفاصل قرار دارند و معمولاً استخوانی را به استخوان دیگر متصل میکنند و توانایی مقاومت دربرابر کشش را دارا هستند.رباط ها را بر اساس محل قرار گرفتن به دو دسته تقسیم می کنند
داخلی و خارجی مثلا در زانو،
رباطهای مفاصل سینوویال را می توان به گروه های زیر تقسیم کرد.
1) رباطهای کپسولی که به کپسول مفصلی چسبیده اند و بخشی از کپسول مفصلی محسوب می شوند.
2) رباطهای خارج کپسولی که در خارج کپسول مفصلی قرار دارند که ممکن است به مفصل نزدیک یا از مفصل دور باشند.
3)رباطهای داخل کپسولی که در داخل کپسول مفصلی واقع شده اند.
همچنین بر اساس شکل نیز نام گذاری می شوند؛ مانند رباط صلیبی و یا رباط طرفی موجود در مفصل زانو است.
گفت وگوکنیدصفحه 43 ویرایش 1402
انواع مفصل:
ثابت مثل مفاصل بین استخوان های جمجمه
متحرک با حرکت محدود در یک جهت مثل آرنج
متحرک با حرکت نامحدود و در همهٔ جهات مثل ران و نیم لگن
متحرک با حرکت محدود در همهٔ جهات مثل مچ دست
فعالیت صفحه 43 علوم هشتم فصل 5
انواع رباط:
رباط یا لیگامان گروهی از بافتهای فیبر مانند هستند که در اطراف مفاصل قرار دارند و معمولاً استخوانی را به استخوان دیگر متصل میکنند و توانایی مقاومت دربرابر کشش را دارا هستند.
رباط ها را بر اساس محل قرار گرفتن به دو دسته تقسیم می کنند: داخلی و خارجی
مثلا در زانو، رباطهای مفاصل سینوویال را می توان به گروه های زیر تقسیم کرد.
- رباطهای کپسولی که به کپسول مفصلی چسبیده اند و بخشی از کپسول مفصلی محسوب می شوند.
- رباطهای خارج کپسولی که در خارج کپسول مفصلی قرار دارند که ممکن است به مفصل نزدیک یا از مفصل دور باشند.
- رباطهای داخل کپسولی که در داخل کپسول مفصلی واقع شده اند.
همچنین بر اساس شکل نیز نام گذاری می شوند؛ مانند رباط صلیبی و یا رباط طرفی موجود در مفصل زانو است.
فعالیت صفحه 44 علوم هشتم فصل 5
فعالیت صفحه 45 علوم هشتم فصل 5
تشریح بال مرغ
قسمتی که به عنوان بال کبابی از آن استفاده می کنند ساعد است که دو استخوان زند زیرین و زبرین دارد. و در کنار آن، ماهیچه های مختلف قرار دارد.
ماهیچه های آن باعث حرکت بالک و انگشتان می شوند که بخش کوچکی در نوک بال و معمولاً آن را جدا می کنند.
استخوان های کف و انگشتان در پرندگان تحلیل رفته یا حذف شده اند و به تعداد کم وجود دارند.
استخوان بازو در بالا به شانه مفصل شده که در کنار آن دو ماهیچهٔ بزرگ دو سر و سه سر قرار دارد،
تشخیص آنها مشکل است ولی سه سر بال را باز می کند و دو سر بال را جمع می کند با فشار دادن و کشیدن آنها و مشاهدهٔ تأثیر آنها می توانید آنها را شناسایی کنید.
نشان دادن این حرکات، یعنی باز و بسته شدن ماهیچه ها بسیار جالب است.
تحقیق و پژوهش صفحه 46 علوم هشتم فصل 5
گرفتگی ماهیچه ناشی از نرسیدن انرژی به ماهیچه است که در نتیجهٔ آن، قطعات انقباضی (سارکومرها)در ماهیچه در هم قفل می شوند.
نرسیدن انرژی به ماهیچه ممکن است در اثر کمبود اکسیژن، کمبود کلسیم یا موارد دیگر اتفاق بیفتد.
کشیدگی ماهیچه، کارکشیدن زیاد از حد از ماهیچه ممکن است به ماهیچه فشار وارد کرده طول آن زیاد می شود که با درد همراه است و به آن کشیدگی ماهیچه گویند.
درد ماهیچه ای در اثر جمع شدن اسید لاکتیک در ماهیچه ها به وجود می آید که ممکن است به دنبال گرفتگی و کشیدگی ماهیچه نیز بروز کند.
برای جلوگیری از موارد فوق، قبل از هر ورزشی باید قدری نرمش انجام دهیم تا ماهیچه برای فعالیت آمادگی پیدا کند.
نرمش باعث راه افتادن جریان خون بیشتر در ماهیچه می شود و مقداری ماهیچه را گرم می کند و جلوی گرفتگی و کشیدگی را می گیرد.
در صورت بروز، بهترین عمل، گرم کردن ماهیچه با دوش گرم یا سوناست که باعث می شود،جریان خون در ماهیچه راه بیفتد و ضمن رساندن اکسیژن به ماهیچه، اسید لاکتیک را از آن خارج کند.
یا با وجود اکسیژن اسید لاکتیک تجزیه شود.
سرد کردن ماهیچه با کیسهٔ یخ تسکین موقت ماهیچه است که جلوی درد زیاد آن را می گیرد.
استفاده از اسپری های بی حس کننده نیز درد را متوقف می کند.
عالییییییییییی👌👌👌👌👌👌